Manuálterápia Győrben

Ints búcsút a mozgásszervi problémáknak, és tedd meg az első lépést a gyógyulás felé. A manuálterápia győri MozgásKlinikánkon történik, ahol empatikus és szakképzett csapatunkkal várunk, hogy azonnal segíthessünk az ízületi- és izomfájdalmaid enyhítésében. Jelentkezz konzultációra még ma!

Mire szolgál a manuálterápia?

A manuálterápia egyrészt vizsgálati módszer, másrészt pedig konkrét kezelés is. Manuálterápiával többek között javítható az ízületi felszínek helyes érintkezése, illetve támogatható a megfelelő ízületi keringés és a porcok egészséges tápláltsága is. A speciális, kézzel végzett manuálterápiás fogások elősegítik a szöveti regenerációt a hatékony és gyors gyulladáscsökkentés érdekében. A kezelés a letapadások oldására is kiváló választás, remek fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően pedig a gyógytorna mellett a legnépszerűbb kezelési módszerként tartjuk számon.

Miben különbözik a manuálterápia a gyógytornától?

  • Amíg a manuálterápia egy passzív kezelési módszer – azaz a páciensnek nem kell gyakorlatokat végeznie –, addig a gyógytorna egy aktív terápia, amely során a mozgásszervi betegséggel küzdőknek konkrét mozdulatsorokat kell végrehajtaniuk. A manuálterapeuta célja, hogy külső behatással, fizikailag hozza megfelelő helyzetbe a testet vagy a test egy adott részét.

Miben segít a manuálterapeuta?

A manuálterapeuta feladata, hogy teljes körű segítséget nyújtson az ízületi- és izomproblémák megszüntetésében. Első lépésként megismeri a páciens panaszait, majd felveszi az anamnézist és személyre szabott kezelési tervet készít, végül pedig a megfelelő manuálterápiás technikákat alkalmazva lát hozzá a terápiához.

Csontkovács vagy manuálterapeuta – miért érdemes utóbbi mellett dönteni?

A köztudatban a csontkovács és a manuálterapeuta kifejezések kissé összemosódtak, hiszen mindketten kézzel végzett mozdulatokkal igyekszenek segíteni a mozgásszervi eredetű betegségekben szenvedők számára.

A legfontosabb különbség a szakképzettségben rejlik, hiszen a manuálterapeuta:

  • Diplomás végzettséggel rendelkezik. Manuálterapeuta csak orvosi- vagy gyógytornász alapdiplomával láthat munkához. Természetesen az orvos-csontkovácsok is kitűnő szakemberek, viszont hazánkban nem kötik diplomához a szakma gyakorlását. Azonban ha manuálterapeuta mellett döntesz, azzal garantálod, hogy jó kezekbe kerülsz.

Garantáltan a helyes technikát alkalmazza. A gerinc és az izmok, illetve ízületek kezelése rendkívüli óvatosságot igényel. Ugyanis egyetlen rossz, túl erős vagy helytelen irányú mozdulat is elegendő ahhoz, hogy a gerincvelői ideg vagy az ízület maradandó károsodást szenvedjen. A manuálterapeuta szakembereknek hosszú évekig kell tanulniuk és gyakorolniuk, amíg dolgozni kezdhetnének, ezzel szemben a csontkovácsok szinte minimális tudással is munkába állhatnak. Nem érdemes tehát kockáztatnod, inkább dönts a biztos tudás és a biztonságos kezelés mellett.

Ha az alábbi panaszok keserítik meg a mindennapjaid, dönts bátran a manuálterápia mellett!

Melyek a legnépszerűbb manuálterápiás módszerek?

Barvincsenko

A kezelés jellemző eleme a poszt- izometrikus relaxáció (PIR) technika, amely azonnali fájdalomcsillapítással bir. Többek között gerincfájdalom és vállfájdalom, illetve ízületi- és porckopás ellen is elsőrangú választás. A LEWIT terápia néven is ismert kezelés az osteopathia és a kiropraktika, illetve a csontkovácsolás fogásait is felhasználja.

Maitland

A nemzetközileg is elismert Maitland terápia tüneti kezelés helyett a probléma forrását hivatott megtalálni és gyógyítani. A terápiát egy komplex mozgásszervi vizsgálattal indítjuk, hogy jól elkülöníthetően feltérképezzük a tüneteid. Legyen szó a gerinc vagy a végtagok ízületeinek, idegeinek és izmainak fájdalmáról, a Maitland manuálterápia rövid időn belül elhozhatja a fájdalommentes és rugalmas mozgást biztosító mindennapokat.

Mulligan

Ez a terápia a beszűkült mozgástartományú ízületek és a neuromusculoskeletalis technikai problémák kezelésére hivatott. Nevét az új-zélandi gyógytornászról, Brian Mulliganről kapta, akinek az elmélete szerint az ízületben lévő pozíciós hiba helyreállításával a páciensek már fájdalommentesen el tudják végezni az addig nehézséggel járó mozdulatokat. A kezelés aktív és passzív elemeket is ötvöz, hiszen amíg a manuálterapeuta az érintett ízületet egy adott irányba helyezi, addig a páciens aktívan mozog.

Typaldos

Ha akut fájdalommal vagy beszűkült mozgástartománnyal küzdesz, akkor a Fascia Disztorziós Modell (FDM) jelentheti a megoldást. A Typaldos terápia célja az elcsavarodott kötőszövetek helyreállítása, ami speciális manuálterápiás technikákkal érhető el. Ha az ujjaddal ki tudod tapintani a fájdalmas pontot, vagy egy kicsit erősebb nyomással meg tudod találni az érzékeny területet, abban az esetben nagy valószínűséggel a Typaldos kezelés lesz a legkézenfekvőbb választás.

Mi a manuálterápia menete a győri MozgásKlinikánkon?

1. Állapotfelmérés

Először is megismerjük a panaszaid, elvégezzük a szükséges vizsgálatokat, és felvesszük az anamnézist. Részletesen megvizsgáljuk a testtartásod, illetve a gerinced állapotát is, hogy testtartási problémákat és deformitásokat keressünk. A konzultáció általában 1 órát vesz igénybe.

2. Kezelési terv összeállítása

A diagnosztika után személyre szabott manuálterápiás kezelési tervet készítünk számodra. Ebben a tervben összeállítjuk az alkalmazandó manuálterápiás fogásokat, hogy célzottan enyhítsük, majd meg is szüntessük a fájdalmaid. Nálunk garantáltan egyénre szabott ellátásban részesülsz, így akár már az első alkalmat követően csökkenhet a fájdalmad.

3. Manuálterápia

Már a legelső találkozásunk során, közvetlenül az állapotfelmérés és a kezelési terv elkészítése után hozzálátunk a manuálterápiához. Így soha nem kell hosszú napokat vagy heteket várnod a javulásra.

Ezek a manuálterápia előnyei

Fájdalommentes a kezelés

A kifinomult fogási technikák nem járnak fájdalommal, csupán egy kis izomlázat tapasztalhatsz a kezelések után. Így még akkor is bátran belevághatsz a terápiába, ha alapvetően tartasz az efféle kezelésektől.

Valódi szakemberre bízod magad

MozgásKlinikánk csapata kizárólag tapasztalt, tanult manuálterapeutákból áll, így biztosan nem egy kétes szaktudású csontkovácsra fogod bízni az egészséged. Magasfokú szakértelmünk pedig maximális empátiával és türelemmel társul.

Már az első alkalom után javulást tapasztalhatsz

Fájdalmad akár a legelső kezelés után jelentősen enyhülhet, a rendszeres manuálterápia pedig végül meg is szüntetheti a mozgásszervi problémád. Tegyél velünk egy próbát, és keress minket bizalommal!

Ha győri manuálterapeuta csapatot keresel, a legjobb helyen jársz. Mondj nemet a fájdalomra, és nyerd vissza az egészséged a lehető leggyorsabban. Jelentkezz konzultációra még ma!

Cookies settings

We use cookies on our website.

Some of them are necessary for the functioning of the site, but you can decide about others.